
Meta Tag (Etiket) Nedir?
Meta etiketleri web sitesi hakkında bilgiler içermektedir. Genellikle kullanıcıya sayfanın yapısı ve içeriği hakkında ön bilgi sunmak için kullanılan meta tag'ler HTML kodlarında yer alan head etiketleri arasında yazılır. Meta verileri tarayıcılar (sayfa yüklenirken nasıl görüntüleneceği), arama motorları (indexleme ve anahtar kelimeler) veya diğer web servisleri tarafından kullanılırlar.
<head>
<meta charset="UTF-8">
<meta name="description" content="HTML Meta Tag Nedir?">
<meta name="keyword" content="HTML, CSS, JQuery">
<meta name="author" content="Emre İncekara">
</head>
Meta Etiketleri
- Charset: Görüntülenen sayfanın karakter setini belirler. Karakter seti yanlış tanımlanırsa sayfadaki bazı karakterlerde bozulmalar olabilir.
<meta charset="UTF-8">
- Description: Bu etiket sitenin içeriğini belirtir. Tanım kısmı, Google dahil birçok arama motoru tarafından desteklenmekte ve kullanılmaktadır.
<meta name="description" content="Sayfanın tanımlaması burada bulunmalıdır.">
- Keywords: Arama motorları sayfaları indekslerken genellikle bu etiket içerisinde yer alan kelimelere göre işlemektedir.
<meta name="keywords" content="HTML, CSS, JQuery">
- Author: Görüntülenen sayfanın yazar bilgisini içeren etikettir.
<meta name="author" content="Emre İncekara">
- Robots: Bu meta etiketi arama motorlarının sayfayı indeksleme davranışlarını kontrol eder. Kelimeler arasında virgül olmalıdır. Aldığı bazı değerler; index (sayfayı indeksler), noindex (sayfayı indekslemez), follow (Googlebot sayfadaki linkleri takip eder), nofollow (Googlebot'un sayfadaki linkleri izlemesini engeller), all (index, follow ile aynıdır).
<meta name="robots" content="index, follow">
- Refresh: Saniye cinsinden girilen değer sonra tarayıcı tarafından sayfanın yenilenmesi sağlanır. Eğer saniye ifadesinin yanında bir URL yazılır ise bu kez tarayıcı belirtilen saniye sonunda sayfayı o URL adresine yönlendirir.
<meta name="refresh" content="X">