
Programlama Dili Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Programlama dili, belli bir algoritmayı ifade etmek için kullanılan standartlaşmış bir notasyondur. Programlama dilleri, programcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp nasıl iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.
Programlama dilleri insanların algılamasına yakın olmasına göre 3 gruba ayrılır.
-
Alt Seviye (Assembly) Programlama Dilleri
Makine koduna oldukça yakın programlama dilleridir. Bu nedenle makine hakimiyeti oldukça gelişmiştir. Assembly dili ile yazılan programlar, genellikle platformdan bağımsız olan üst seviyeli programlama dillerinin aksine bir hedef bilgisayar mimarisine sıkı sıkıya bağlıdır. Doğrudan donanım manipülasyonunun veya anormal performans hususları söz konusu olduğu zaman bu programlama dilleri tercih edilmektedir.
-
Orta Seviye Programlama Dilleri
Oldukça esnek olan bu programlama dilleri ile hem üst hem de alt seviye programlama yapabilmektedir. Alt seviye dillere oranla biraz daha anlaşılırdır. Bu kategoriye C programlama dili örnek gösterilebilir.
-
Üst Seviye Programlama Dilleri
Olay (event) tabanlı programlama dilleridir. Diğer programlama dillerine kıyasla daha kolay öğrenildiği ve uygulandığı için yeni başlayan programcılara en uygun diller üst seviye programlama dilleridir.
Programlama Dili Öğrenme
Program yazmanın olmazsa olmazlarından birisi bir programlama dili bilmektir. Nasıl ki gündelik yaşantımızda konuştuğumuz dili öğrenmek bir süreç ise programlama dillerini de öğrenmek süreç gerektirir. Normal bir dilde olduğu gibi önce programlama dilinin temellerini ve cümle yapısını (syntax) öğrenmeniz gerekir.
Programlama dili öğrenmek için tercih edebileceğiniz onlarca yol var ancak önce hangi programlama dillerine ihtiyacınızın olduğunu belirlemeniz gerekir. Bir programlama dili öğrenerek tüm sistem ve platformlarda çalıştırılabilecek programlar üretemezseniz. Bazı programlama dilleri birden fazla platform üzerinde çalışırken bazıları yalnızca tek bir platforma özel olabilir.
En Çok Kullanılan Programlama Dilleri
-
Java
Java, Sun Microsystems'den James Gosling tarafından geliştirilen bir programlama dilidir ve 1995 yılında Sun Microsystems'in çekirdek bileşeni olarak piyasaya sürülmüştür. 2016 yılında bildirilen 9 milyon geliştiricisi ile, özellikle istemci sunucu web uygulamaları için olmak üzere, kullanımda olan en popüler programlama dillerinden birisidir.
-
C
C Dili, çoğunlukla düşük seviyeli uygulamalar geliştirmek için kullanılan, yapıya yönelik, orta seviye bir programlama dilidir. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.
-
Python
Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir [1]. Modüler yapısı, sınıf dizgesini (sistem) ve her türlü veri alanı girişini destekler. Hemen hemen her türlü platformda çalışabilir. Girintilere dayalı basit sözdizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır.
-
JavaScript
JavaScript, yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript, Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
-
C#
C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Özellikle nesne yönelimli programlama kavramının gelişmesine katkıda bulunan en aktif programlama dillerinden biri olan C#, basit, modern, genel-amaçlı, nesneye yönelik bir programlama dili olarak tasarlanmıştır.
-
Ruby
Ruby, bağımsız olarak veya Ruby on Rails web çerçevesinin bir parçası olarak kullanılabilen açık kaynaklı, nesne yönelimli bir komut dosyası yazma dilidir. Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.
-
PHP
PHP (açılımı PHP: Hypertext Preprocessor) geniş bir kitle tarafından kullanılan, özellikle sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir [2]. PHP kodları PHP işleme modülü bulunan bir web sunucusu tarafından yorumlanır ve çıktı olarak web sayfası üretilir. Bu kodlar veriyi işlemek üzere harici bir dosyaya kaydedilerek çağırılabildiği gibi doğrudan HTML kodunun içine de gömülebilir.
Kaynakça