SDK (Software Development Kit) Nedir?
SDK (Software Development Kit) Nedir?

sdk-nedir

SDK (Software Development Kit), genellikle donanım veya yazılım üreticisi tarafından sunulan ve içerisinde bir takım yazılım geliştirme araçlarını barındıran geliştirme setidir.

SDK'lar, dokümanları, uygulama programlama arabirimlerini (API'ler), kod örneklerini, kütüphaneleri ve ayrıca geliştiricilerin kullanabileceği ve uygulamalarına entegre edebileceği kılavuzları içerir. İyi bir SDK, geliştiricinin söz konusu ürün ve ekosistemi için yeni uygulamalar geliştirirken gerekli bulabileceği tüm bileşenleri sağlamalıdır. Bazı SDK'lar, geliştiricilerin mümkün olduğunca çabuk başlamasına yardımcı olmak için bir örnek veya temel test projesi de içermektedir.

Daha spesifik olarak, SDK'lar bu kaynakların bir kısmını veya tamamını içerebilir:

  • Kütüphane: Geliştiricilerin işini kolaylaştıran, platformda önceden tanımlanmış programlama görevlerini gerçekleştirmesine izin veren kod parçaları
  • Dokümantasyon: Geliştiricilere, süreç boyunca başvurabilecekleri talimatlar içeren veri seti
  • Test ve Analiz: Uygulamanın veya ürünün test ve üretim ortamlarında nasıl performans gösterdiğine dair araçlar
  • Hata Ayıklayıcı: Geliştiricilerin kodlarındaki hataları tespit etmelerine yardımcı olabilen, böylece uygulamanın beklendiği gibi çalışmasını sağlayan araç
  • Tümleşik Geliştirme Ortamı (IDE): Geliştiricilerin metin kutuları ve button vb. grafik öğeleri tasarlamasına ve düzenlemesine yardımcı olan görsel düzenleyici

SDK nasıl çalışır?

SDK'lar, yazılım geliştiricilerin uygulamalarını daha hızlı ve daha standart bir şekilde geliştirmesini sağlayan kapsamlı bir araç seti sağlamaktadır. Örneğin, mobil uygulama geliştirmek için Apple'ın iOS SDK'larından ya da Google'ın Android SDK'ları kullanılabilir. Web veya masaüstü yazılım uygulamaları gibi daha büyük ölçekli uygulamalar için Microsoft'un yayımladığı yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı .NET SDK'sı da kullanılabilmektedir.

Bir SDK'nın basitliği, set içerisinde yer alan araçlar kadar değerlidir. Peki SDK nasıl çalışır?

  1. Uygulamanız için bir "kit" indirin ve kurun (Örn. JDK).
  2. Tümleşik Geliştirme Ortamından (IDE) başlayarak yeni bir uygulama oluşturup için ihtiyaç duyduğunuz tüm API'leri ve geliştirme araçlarını açın. Bu kısım, derleyicinizin bulunduğu ve kodlamayı yapacağınız bölümdür.
  3. İyi bir başlangıç ​​yapmak için talimatları, dokümanları, kod örneklerini ve test araçlarını kullanın.

Neden SDK'ları kullanmalısınız?

SDK'lar, yazılım geliştiricilerin söz konusu platform, sistem veya programlama dili için uygulamalar oluşturmasına yardımcı olur. Ayrıca, geliştiricilerin uygulamalarına işlevsellik eklemelerine ve uygulamalarının standart bileşenlerini daha kolay ve daha hızlı oluşturmalarına da olanak tanır.

SDK'lar, aşağıdaki gereksinimleri karşılayarak geliştiricilerin işlerini kolaylaştırır:

  • Yazılım geliştirme için bileşen ve talimatlara erişim: Örneğin, uygulamanızda olmasını istediğiniz her şeyi (örn. favoriler, sepet, ödeme vb.) içine alan bir perakende SDK'sı.
  • Daha hızlı ve sorunsuz entegrasyonlar: SDK'lar, gereken standart süreçleri basitleştirir ve ihtiyaç duyulan bilgilere hazır erişim sağlar.
  • Daha kısa geliştirme döngüsü, ürünlerin daha verimli bir şekilde dağıtılması: Bir SDK, bilgilendirmek ve geliştirmeye kısayollar sağlamak için oluşturulduğundan, geliştiriciler planladıkları ürünü geliştirmeye odaklanabilirler.
  • Yerleşik destek: SDK'lar, önceden yazılmış kod ve dahil edilen destek belgelerindeki uzmanlıkla önceden yüklenmiş olarak gelir.
  • Maliyet kontrolü: Yukarıda yer alan maddelerin tümü, geliştirme ve dağıtım sonrasında belirlenmiş bir bütçeye daha iyi uymanızı sağlar.

Etiketler : sdk test programlama ide
Profile Photo

Yorumunuz minimum 5 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen giriş yap.